Latest News

Friday, 18 March 2016

Surat Tun Dr Mahathir Kepada Ahli-Ahli Cawangan UMNO SeMalaysiaSaudara-saudari sekalian,

Assalamualaikum,

Izinkan saya menerangkan sedikit berkenaan keputusan saya untuk keluar dari UMNO. Berbanding dengan pemimpin-pemimpin “UMNO” yang ada sekarang, saya lebih lama berada dalam UMNO. Walaupun saya disingkir sekali dan tinggal UMNO dua kali, saya tidak pernah menyertai parti lain. Saya tetap setia kepada UMNO. Saya sayang UMNO bukan kerana nama-nya UMNO tetapi kerana perjuangannya untuk bangsa, agama dan negara.

Hari ini “UMNO” tidak lagi berjuang kerana bangsa, agama dan negara. Hari ini perjuangan “UMNO” terhad kepada pengekalan Dato’ Sri Najib sebagai Perdana Menteri. Tidak ada Perdana Menteri terdahulu yang menjadikan UMNO sebagai benteng untuk pertahankan diri, tidak Dato Onn, tidak Tunku Abdul Rahman, tidak Tun Razak, tidak Tun Hussein. Saya juga tidak menggunakan UMNO untuk mempertahankan diri. Bahkan saya, seperti Tunku, rela meletak jawatan.

Oleh kerana perjuangan UMNO sudah bertukar, maka pertubuhan ini bukan lagi UMNO. Ia sudah jadi pertubuhan lain. Pemimpin-pemimpin yang masih ada dalam UMNO kebanyakannya berada kerana kepentingan diri, kerana takut kepada Najib, kerana dapat nikmat dari Najib. Mereka tidak peduli akan skandal kewangan yang melibat Najib, akan wang berbillion yang ada dalam akaun bank Najib. Sesungguhnya Perdana Menteri Malaysia tidak boleh miliki wang berbillion atau terima wang sebegitu banyak.

Dalam perjuangan kita perlu menentukan sasaran utama kita. Sasaran kita ialah Najib kerana dia merosakkan imej negara, menjadikan negara yang terkenal didunia sebagai mempunyai amalan rasuah tertinggi.

Kita lihat di Timur Tengah orang Islam yang anggap orang Yahudi adalah musuh mereka yang sebenar tetapi mereka lebih utamakan permusuhan sesama mereka sehingga mereka berperang sesama sendiri. Akhirnya Israel tepuk tangan melihat orang Islam membuat kerja mereka. Di Malaysia hari ini bukan parti lawan yang menjadi musuh utama tetapi Najib, kerana Najib merosakkan parti sehingga hampir kalah PRU 13. Parti lawan tidak boleh kalahkan kita. Tetapi Najib boleh.

Najib sudah menjadikan UMNO sebagai parti miliknya sendiri. Malangnya kepimpinan Najib melemahkan parti. UMNO tetap kalah PRU 14 jika dipimpin oleh Najib. Adanya parti lawan sejak merdeka tidak pernah menghapuskan sokongan rakyat kepada UMNO sehinggalah Najib memimpin UMNO. Prestasinya lebih buruk dari Abdullah.

Yang menimbul masalah dan kepincangan dalam negara ialah Najib. Hutang negara meningkat sebanyak lebih dari 50 billion Ringgit kerana 1MDB. Sebilangan besar dari wang ini sudah hilang. Untuk menampung wang yang hilang ini, Najib menjual tanah Kerajaan yang dibeli dengan harga RM60/- satu kaki persegi kepada Tabung Haji dengan harga RM3500/-.

Tiba-tiba dilaporkan Najib mempunyai wang sebanyak RM2.6 billion dalam akaun peribadinya di Ambank. Juga wang sebanyak RM42 juta dari SRC ada bersama. Dakwaan kononnya semua wang ini adalah hadiah dari orang Arab tidak masuk akal. Perdana Menteri Malaysia tidak harus terima wang yang sebegitu banyak dari sesiapa pun.

Pemerintahan Najib kejam. Siapa yang menegurnya disingkir dari parti, dibuang jawatan, ditangkap dan dihadapkan ke mahkamah. Undang-undang baru dibuat untuk memberi kuasa kepada Kerajaan Najib memasuk dalam tahanan siapa sahaja tanpa dibicara.
Kerana semua ini saya keluar dari parti pimpinan Najib dan sebagai rakyat negara tercinta ini saya akan sambut desakan ramai rakyat untuk membuat sesuatu bagi mengembali pemerintahan yang adil ke negara ini.

Saya menjemput ahli-ahli UMNO yang sayang kepada perjuangan asal UMNO membantu saya untuk menyelamatkan parti dan negara ini. Kemukakanlah usul undi tidak percaya terhadap Najib sebagai Presiden parti dan Perdana Menteri di mesyuarat-mesyuarat cawangan UMNO. Usulkan juga agar pemilihan parti tidak ditangguhkan, dan dilaksanakan pada tahun ini juga

Kita tidak boleh tunggu PRU 14 kerana UMNO yang dipimpin oleh Najib tetap akan kalah. Sekali UMNO kalah ia tidak dapat dipulih semula.

Terima Kasih

Selamat bersidang

Dr Mahathir Bin Mohamad
Jumaat, 18 Mac 2016
 • Blogger Comments
 • Facebook Comments

7 comments:

 1. Bukan menyelamatkan UMNO, tapi menyelamatkan anaknya supaya menyambung legasinya sebagai PM. Sudahlah Mahathir, kamu boleh auta orang2 yang taksub pada kamu tapi tidak pada rakyat marhiem. Orang tahu cerita kamu. Pergilah buat amal ibadat untuk bekalan kamu nanti.

  ReplyDelete
 2. Bodoh punya orang tua, kafir orang tua ni. Najib tu macam tuhan, jangan kacau, berdosa kalau tentang Najib. Babi la Maddey ni!

  Zamzu

  ReplyDelete
 3. Mulia bahasa orang Najib. Alhamdulillah..

  ReplyDelete
 4. Anom 15.08 nie species mende? cer tengok lidah bercabang dak?

  ReplyDelete
 5. Suuudala.....Buat pe bg ahli UMNO. Awak bukan lgi ahli UMBO pun. Xyah jelaskanlah... semua orang tahu (ahli or bukan ahli UMNO) yg awaklah yang menghasut TSMY supaya mengikut kata awak... PENIPU

  ReplyDelete
 6. Sebagai org muda,saya berjanji takkan undi UMNO/BN lagi selagi Jibby Pink menjadi PM!

  Belia Benci Jibby Pink!

  ReplyDelete
 7. anom 15:08 dan 15:52 bukan melayu tau tau sajalah bahasa yang digunakan,ha ni nak bagitau bahasa melayu tulin melayu tulin orang umno dengan pas kena matang lebih sikit fikiran tu bersatulah sebelum menjadi bubur tau lah apa motif pembangkang dan mahathir yang menjadi penghasut no 1 di Malaysia sekarang ini.Sebenarnya dia bukan nak menyenangkan rakyat tapi memberi tekanan pada fikiran rakyat supaya menjadikan pentadbiran Datuk Seri Najib jadi huruhara kerana tidak mendengar pendapat yang berkepentingan peribadi dan kuncu2nya sahaja ,itu yang dia marah.,Kalau siapa2dah dilantik jadi PM dia akan mentadbir negara mengikut acuan dan pengalaman dialah,tak kan dia nak ikut cara pentadbiran orang terdahulu,nampaknya pentadbiran sekarang lebih berjaya sebab itulah ada sifat cemburu nampak sangat bukan semua orang buta,malah Pm sekarang ini lebih kepada kencenderungan kepada penyatuan umat Islam.kepada 15:08 dan 15:52 faham ya.

  ReplyDelete

Item Reviewed: Surat Tun Dr Mahathir Kepada Ahli-Ahli Cawangan UMNO SeMalaysia Rating: 5 Reviewed By: McTheory
Scroll to Top