Latest News

Tuesday, 17 November 2015

#BajetKedah2016 : RM6.0 Juta Untuk Program Peningkatan Pendapatan Usahawan Dan Peniaga Kecil
Untuk golongan usahawan, Kerajaan Negeri memperuntukkan sebanyak RM6.0 juta bagi program peningkatan pendapatan usahawan dan peniaga kecil termasuk membina dan menaiktaraf ruang niaga di kawasan Pihak Berkuasa Tempatan. 

Selain itu, Kerajaan juga tetap komited meneruskan peranan Unit Pembangunan Usahawan Kedah (UPUK) dengan pemberian tahunan sebanyak RM1.5 juta bagi memainkan peranan melalui pelbagai program bimbingan untuk melahirkan usahawan baharu yang berdaya saing.

Kerajaan sedar hasil negeri turut disumbangkan melalui hasil hutan. Sehubungan itu, kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM6.0 juta kepada Jabatan Perhutanan Negeri. Daripada jumlah itu, agihan sebanyak RM2.74 juta adalah bagi pengurusan sumber hutan.


Manakala sebanyak RM1.0 juta disediakan bagi tujuan pembangunan hutan lipur sebagai sebahagian daripada Taman Negeri. Kekayaan flora dan fauna hutan tropika di negeri Kedah telah menjadi daya tarikan kepada ramai pengunjung. 

Pemeliharaan kebersihan dengan penyediaan tandas, tempat rehat dan kemudahan asas akan memberi keselesaan sekaligus mampu menarik lebih ramai pengunjung. Kerajaan yakin, dengan promosi berterusan, hutan-hutan lipur di negeri Kedah akan mampu menyumbang kepada ekonomi.  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Item Reviewed: #BajetKedah2016 : RM6.0 Juta Untuk Program Peningkatan Pendapatan Usahawan Dan Peniaga Kecil Rating: 5 Reviewed By: Anak Melayu
Scroll to Top