Latest News

Tuesday, 13 October 2015

Lebih 2000 Peserta Sertai Kejohanan Paintball Piala Dunia 2015 Langkawi


Kedah bakal menjadi perhatian peminat sukan paintball dunia apabila lebih 2000 peserta bakal berentap dalam Kejohanan Paintball Piala Dunia 2015 di Langkawi bermula 29 Oktober selama tiga hari.

Menteri Besar Kedah, Dato Seri Haji Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata Kejohanan ini akan disertai oleh beberapa buah negara seperti Iran, Taiwan , Nepal , Mexico , Kuwait , Norway, Emiriah Arab Bersatu dan Sweden. Ia melibatkan 140 pasukan.

Menurutnya lagi, peserta Kejohanan ini adalah 65% daripada luar negara. Kejohanan edisi kelima ini adalah anjuran bersama Kelab Belia Darul Aman dan Kelab Sukan Paintball Asia League.

" Setelah mencatat rekod cemerlang penganjuran selama empat tahun berturut-turut, pihak penganjur diberi penghormatan oleh badan Paintball dunia, United Paintball Federation (UPBF) untuk menganjurkan kejohanan ini," jelasnya.

Penganjuran kejohanan ini merupakan kejayaan Malaysia selaku tuan rumah dan merialisasikan hasrat penganjur menjadikan Pulau Langkawi sebagai satu-satunya hab sukan Paintball di Asia.

Beliau berkata penganjuran kejohanan itu juga mampu menjana pendapatan dari segi pelancongan melalui kemasukan peserta dan pengunjung untuk menyaksikan kejohanan Paintball Piala Dunia ini.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Item Reviewed: Lebih 2000 Peserta Sertai Kejohanan Paintball Piala Dunia 2015 Langkawi Rating: 5 Reviewed By: Anak Melayu
Scroll to Top