Latest News

Wednesday, 22 July 2015

Terkejut Lihat Ular Tedung Selar Dan Sawa ‘Gaduh’‘Pergaduhan’ antara ular tedung selar dan sawa yang disaksikan secara tidak se­ngaja telah mengejutkan seorang pekebun timun, Som Shak Din Chen, 47, di Kampung Padang Teja, Jitra dekat sini, Khamis lalu.

Pekebun tersebut, kemudiannya menghubungi Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) untuk bantuan menangkap dua reptilia berkenaan kira-kira pada pukul 7.45 pagi.

Ketua Operasi JPAM Kota Setar, Sarjan Salim Aziz berkata, sebaik sahaja menerima maklumat berhubung kejadian itu, dia bersama tiga anggota bergegas ke lokasi dan menemukan seekor ular sawa sedang membelit seekor ular tedung selar.

“Ular sawa sepanjang kira-kira 2.5 meter sedang bergelut de­ngan membelit seekor ular tedung selar sepanjang kira-kira empat meter seberat 30 kilogram (kg),” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Salim berkata, proses untuk menangkap ular berkenaan berhadapan dengan kesukaran kerana ke­dua-duanya saling membelit antara satu sama lain.

“Ular tedung selar yang bersaiz besar itu agak agresif ketika kita mahu menangkapnya menggunakan penjerut, namun reptilia itu berjaya ditangkap dalam masa kira-kira 15 minit.

“Ular sawa dengan berat kira-kira 10 kg itu juga berjaya ditangkap tetapi mati sebaik sahaja tiba di pejabat JPAM Kota Setar dipercayai dipatuk ular tedung selar tersebut,” ujarnya.

Beliau berkata, pihaknya me­nyerahkan reptilia berkenaan kepada Jabatan Perhilitan Negeri untuk tindakan lanjut.

sumber utusan malaysia 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Item Reviewed: Terkejut Lihat Ular Tedung Selar Dan Sawa ‘Gaduh’ Rating: 5 Reviewed By: Anak Melayu
Scroll to Top